Skābes ir tās, kas lietu padara skābu. Bet kas tad ir skābe? Ja tīra ūdens glāzē tu iepilināsi dažus pilienus citronu sulas, tu neieraudzīsi nekādas izmaiņas. Bet, pagaršojis ūdeni, tu jutīsi, ka tas ir skābs. Arī etiķis ir skābe ar skābu gāršu. Visām skābēm ir skāba garša, bet daudzas no tām ir tik stipras, ka mēģināt tās pagaršot ir ārkārtīgi bīstami. Skābes dedzina un tu vari savainot gan gan mēli, gan rīkli. Sārmiem, salīdzinot ar skābēm, ir pretējas ķīmiskas īpašības. Piemēram, kaļķūdens ir sārms.
Lai nomērītu skābumu, mēs lietojam pH skalu. pH skala raksturo skābju un sārmu stiprumu. Skābuma mērīšanai šajā projektā mēs lietosim universālā indikatora papīriņu un krāsu skalu un darīsim to līdzīgi tam, kā mēra temperatūru grādos.
Iemērksim universālā indikatora papīriņu šķidrumā. Pēc dažām minutēm papīriņš mainīs krāsu. Ja papīriņu iemērksim stiprā skābē, tas kļūs sarkans. pH skalā ir vērtības no 1 līdz 14 un papīriņa krāsa mainās atkarībā no pH vērtības. pH 1 atbilst stiprai skābei, bet pH 14 - stipram sārmam, pH 7 atrodas skalas vidū un atbilst neitrālai videi. Viss, kas mazāks par pH 7 ir skābs, bet viss, kas ir lielāks par to, ir sārmains.
Bet tagad ar universālā indikatora papīriņu pamēģiniet nomērīt skābumu vairākās vidēs. Atcerieties, ka ir ļoti svarīgi, lai visos mēģinājumos izmantojamie darba piederumi būtu pilnīgi tīri (nekādu ziepju palieku) un tu nepieskartos ar kailiem pirkstiem universālā indikatora papīriņam, jo tad rezultāti var būt nepareizi.